Beste ouders/ verzorgers,

Donderdagmiddag 12 maart 2020 zijn door de Rijksoverheid de maatregelen per direct verscherpt om de verspreiding van het coronavirus (Covid-19) in te dammen en beter te beheersen. Deze maatregelen gelden ook voor kinderen die naar school gaan en/ of de kinderopvang (peuterspeelzaal, dagopvang, naschoolse opvang) bezoeken.

Maatregelen Rijksoverheid

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen ter verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen gelden voor heel Nederland, tot en met 31 maart. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen toe tijdens een persbijeenkomst. De maatregelen zijn:

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Houd uw kind thuis als hij/zij verkoudheidsklachten heeft

Kinderen met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts kunnen niet naar school en/of de opvang. We vragen u uw kind dan thuis te houden. We zullen hier strenger dan u wellicht van ons gewend bent op moeten toezien en vragen hiervoor uw begrip.

Hygiënemaatregelen

Naast de nieuwe maatregelen van Rijksoverheid, zijn ook de onderstaande maatregelen belangrijk om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Het nieuwe coronavirus in Fryslân

Bij meerdere personen in de provincie Fryslân is nu een infectie met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Als het noodzakelijk is, zal GGD Fryslân onze kinderopvang hierover verder informeren.

Meer informatie

Actuele informatie over het coronavirus vindt u op de website van het RIVM. Of bekijk de vragen en antwoorden van het RIVM. Op de website van GGD Fryslân vindt u de actuele situatie over de situatie in Fryslân. Heeft u nog vragen? Bel dan het landelijke informatienummer: 0800 - 1351 voor vragen over het coronavirus. Voor vragen over uw persoonlijke situatie belt u met GGD Fryslân Infectieziektebestrijding: 088 22 99 333 (iedere werkdag bereikbaar tussen 9.00-12.30 uur en 13.00-17.00 uur).

Deel deze pagina